Festival novih, Slavonski Brod

Udruga SBFILM je produkt skupine kreativaca i zaljubljenika u film a pogotovo u dokumentarni film. Ideja nastanka udruge se počela rađati nakon što su pojedini članovi bili gosti u Širokom Brijegu na poznatom Mediteran film festivalu. U suradnji sa prijateljima iz Širokog Brijega SBFILM je organizirao u Slavonskom Brodu Retrospektivu istoimenog festivala 2011.g. koja je u dvodnevnom trajanju svim zaljubljenicima u dokumentarni film ponudila svakodnevne filmske projekcije u Slavonskom Brodu.

Osim lokalnih značajnijih osoba, na Retrospektvi su kao gosti nazočili predstavnici veleposlanstva Kraljevine Španjolske, županije Hercegovačko-neretvanske, brojni filmoljubci iz BiH, scenaristi, redatelji...

Uz projekcije filmova, svečanog otvorenja festivala, SBFILM je za sve organizirao "after partye" u gradskim kluovima "Mojster, Gem", te obilazak organizirani obilazak vinskih podruma "Mihalj" u Kutjevu.

Kada se pokazalo da je Retrospektiva prošla više nego uspješno krenulo smo dalje sa tendencijom postavljanja viših ciljeva.

U 2012. uz tradicionalnu Retrospektivu SBFILM prvi puta organizira svoj filmski festival "Festival Novih" koji je okupio dokumentarne filmove iz raznih zemalja. Na festival su se prijavili poznati međunarodni redatelji, scenaristi te uz festival svake godine se organiziraju i radionice.

SBFILM je autor svoja tri filma "Sigurno na internet", "50 godina RNR-a" te "MOST" i aktivno surađuje sa svim filmskim entuzijastima kako na lokalnom, tako i na nacionalnom i međudržavnoj platformi

Naša msija

Uz organiziranje festivala kojemu je cilj postati tradicionalan kulturni događaj ovog dijela Hrvatske, SBFILM ima misiju aktivnog sudjelovanja svojim radom u civilnom društvu. Promicanje kulture filma koja je u našem gradu na niskim marginama i dizanje iste na što je moguće viši nivo je primarana misija koja zahtjeva puno rada, kreativnosti i entuzijazma.

Misija je jasna. Svakome maksimalno približiti filmsku umjetnost, i dati mu mogućnost izbora koji do sada u Slavonskom Brod i šire nije postojao. Uz festivale planiramo pokrenuti filmske radionice za mlađe naraštaje i u njima potaknuti kreativnost kako bi im odabir daljnjih usmjerenja bio puno lakši. Paralelno s tim planiramo snimiti u bližoj budućnosti dva dokumentarna filma koji bi sa tematikom i kvalitetom stali uz rame samog vrha hrvatske dokumentarne kinematografije.

Na kraju krajeva, misija SBFILM-a je da kroz naše djelovanje promoviramo ime svoga grada Slavonskog Broda i zajednice koja ga čini u što kvalitetnijoj slici i što je moguće šire, jer kada se spoje slika i zvuk onda granice nestaju.